Varför blir vi lurade?

Detaljer
Datum
15.04.24
Tidpunkt
18-20 (utan paus)
Beskrivning
Boklansering
Plats
Adress: Musikaliska Kvarteret, Nybrokajen 11 i Stockholm

250:-

Om evenemanget

Desinformation och trollfabriker, telefonbedragare och bluffmejl. Listan kan göras lång på alla former av lurendrejeri som finns i vår samtid. Med den explosionsartade digitala utvecklingen har vi fått en global industri som påverkar alltifrån demokratiska val till vår vardagliga konsumtion av varor, nyheter och kultur.

För en enskild blir det allt svårare att skilja på vad som är sant och falskt, vad som är en listig säljares magnet och vad som är ett äkta och genuint budskap. Håller vi alla på att bli ordentligt förda bakom ljuset? Finns det någon väg ut?

Samtidigt som algoritmerna blir smartare och smartare och AI:n allt vassare, blir tack och lov också forskningen om varför vi ständigt låter oss luras mer och mer precis. I USA pågår forskningen kring relationen mellan marknad och beteende för fullt och nu kommer en av beteendeforskningens största stjärnor till Sverige för att tala om sin senaste bok, som nu släpps på svenska med titeln Förd bakom ljuset.

Med sin bästsäljare The Invisible Gorilla om det berömda experimentet där man ska titta på en grupp människor som plötsligt får sällskap av en person i gorilladräkt, har Christopher Chabris blivit en ikon inom beteendeforskningen, inte sällan genom att sätta samtida kulturella fenomen under den experimentelle psykologens lupp.

Välkommen till en kväll om lurendrejerier, bedrägerier och falska nyheter och hur vi med hjälp av forskningen kan bli bättre på att undvika att bli förda bakom ljuset.

Isabella Lundgren, prisbelönt jazzsångerska och artist står för musiken.

Medverkande:
Christopher Chabris, professor i psykologi vid Geisinger Research Institute och författare till Förd bakom ljuset tillsammans med Daniel Simons.

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet, ledamot i Svenska Akademien och författare till Filosofiska klarlägganden i en grumlig tid.

Andreas Olsson, professor i psykologi vid Karolinska Institutet där han leder ett forskarlag, Emotion Lab.

Moderator: Christer Sturmark, förläggare på Fri Tanke

Observera att samtalet hålls på engelska.

För frågor om tillgänglighet, se Musikaliskas hemsida.