Anders Hansen i Vinter i P1

Vinter i P1 2019-12-30.

Anders Hansen berättar att forskning visar att hjärnan verkar vara uppbyggd av en mängd olika system som kan arbeta mer eller mindre oberoende av varandra och som till och med kan ha olika viljor.
– Din känsla av att vara ett ”jag” är alltså i själva verket en sammansättning av en rad olika viljor, säger han.
Ett exempel är när vi ställs inför en godispåse och vissa delar av hjärnan skriker: vräk i dig allt direkt! Medan andra områden försöker hålla fingrarna i styr och påminner om stundande badsäsong.

I programmet får vi också veta att vi har ett enormt starkt behov av att tillhöra en grupp och att det gör att vi instinktivt slår ifrån oss information som utmanar gruppen. Och att vi är utvecklade för att överleva – och inte för att må bra.

Hans Sommarprogram har nu 2,4 miljoner poddlyssningar vilket är ett rekord. Var under hösten programledare för serien Din hjärna i SVT.

I sitt vinterprat talar Hansen bland annat om Michael Gazzaniga, en av världens främsta hjärnforskares bok Kluven. Gazzaniga har kallats hjärnforskningens fader. Under 1900-talets andra hälft var han en del av den grupp neuroforskare som utvecklade ”the split-brain theory” – idén att hjärnans halvor kan arbeta oberoende av varandra och ha olika styrkor.

Böcker