“Det fallna imperiet” mest sålda fackboken 2022

Det fallna imperiet: Ryssland och väst under Vladimir Putin var förra årets mest sålda fackbok enligt Förläggareföreningens årstopplista för 2022. Boken skildrar Rysslands moderna historia, från Tsarrysslands fall till Sovjetunionens upplösning och den postsovjetiska eran, och de vägval som fört Vladimir Putin till makten. Den har hyllats som ovärderlig läsning för att förstå den ryske presidentens världsbild och bevekelsegrunder – som så småningom skulle leda till krig i Europa.

Det fallna imperiet är omistlig läsning för den som vill förstå Putins väg till makten och hans drivkrafter för att starta ett krig i Ukraina. Martin Kragh är inte bara en av Sveriges främsta Rysslandskännare idag utan också en god stilist. Att boken nått ut till så många läsare är mycket glädjande och intresset har inte svalnat, säger Martina Stenström, förläggare och förlagschef på Fri Tanke.

Det fallna imperiet har hyllats av både kritiker och läsare och har bland annat kallats ”ovärderlig som en första ingång till den tankevärld som ligger bakom de ryska ledarnas beslut om att angripa Ukraina.” 

Martin Kragh har det senaste året varit en flitigt återkommande skribent och expertkommentator om Ukraina och Ryssland. I början av januari diskuterade han krigets utveckling, chansen för fred och Putins agenda för 2023 i en understreckare.

Martin Kragh är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet och docent vid Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier vid Uppsala universitet. Han skriver återkommande för Svenska Dagbladets kultursida om östeuropeisk politik och historia och har under det senaste året regelbundet varit kommenterat utvecklingen i Ryssland och Ukraina. 

Böcker