Jan Söderqvist skriver reportagebok om rättsfallet Swedbank och Birgitte Bonnesen

När SVT:s Uppdrag granskning vintern 2019 i ett avsnitt menade att Swedbank 2007–2015 brustit i sitt arbete mot penningtvätt i Estland blev avslöjandet en stor mediehändelse. Händelserna kunde kopplas både till Magnitskij-affären och den korrupta Janukovytj-regimen i Ukraina, menade UG. 

I centrum stod bankens vd Birgitte Bonnesen. 

Den rättsliga prövningen kom att handla om huruvida Bonnesen med uppsåt eller av oaktsamhet vilseledde marknaden genom att ge en falsk bild av situationen i banken. Åtalet gällde grovt svindleri eller grov marknadsmanipulation och röjande av insiderinformation. Åklagarna yrkade på två års fängelse om Bonnesen fälls för svindleri. 

Idag friade tingsrätten Bonnesen på båda åtalspunkterna.

– Det var ju väntat att Birgitte skulle bli friad, men den här processen är ändå en tragedi på flera sätt, säger Jan Söderqvist. Dels för Birgitte själv, som råkade ut för det värsta drev man kan tänka sig, dels för dessa medier som ju har fått precis allting om bakfoten. Dessutom måste man ju ifrågasätta beslutet att alls väcka åtal med utgångspunkt i osaklig medierapportering.

I sin kommande bok berättar författaren och journalisten Jan Söderqvist hela historien: om Swedbanks affärer i Estland, UG:s granskning, det påföljande drevet och den unika rättsliga prövningen av fallet.

Jan Söderqvist är författare till ett flertal böcker och kritiker i Svenska Dagbladet.