Loungepodden: Björn Wiman, Kulturchef Dagens Nyheter & Författare: Hatet mot Judarna

LoungePodden 4 februari 2021.

Björn Wiman är kulturchef på Dagens Nyheter, journalist och författare. Han är aktuell med boken Hatet mot judarna. Antisemitismen är som ett virus som muterar med tiden. Den sträcker sig hela vägen tillbaka till antikens tid. Men hur började förföljelser och hatet mot judar?

Björn har i 15 års tid täckt frågor om judehat och antisemitism. Föreningen Förintelsens Överlevande tilldelade 2020 års Tjugosjunde januari-pris till Björn Wiman och författaren Sanna Sjöswärd. Det är ett pris som går till någon som arbetat målmedvetet mot antisemitism och främlingsfientlighet.

Redan i mitten på 2000-talet varnade kulturchefen för de tendenser som vi ser i världen idag. Men vad är historien bakom antisemitismen? Vilka mönster är återkommande och vilka kategorier av hat finns det? Hur ser den mer sofistikerade och icke-våldsamma antisemitismen ut? Hur myntades ordet och vilka mekanismer gjorde förintelsen möjligt?

I samtalet pratar Björn om hur antisemitismen har utvecklats från tiden då kristna kyrkan började förföljelserna, för att hämnas Jesus död, till hur den tar form idag. Det högerextrema hatet, islamistiska hatet och även antisemitismen från vänstern.

Björn menar att antisemitismen finns överallt, hela tiden och på olika sätt. Ibland är den bara inte lika synlig. Så hur den tar form 2021? Missa inte detta viktiga och utbildande samtal med den vassa och uppskattade journalisten Björn Wiman.

Böcker