#135

Ekim Çağlar – Om fotboll och politik

“Fotbollen har spelat en roll i att nationalistiska känslor rörs upp och har ibland blivit en del i ett storpolitiskt spel där fotbollsmatcher återigen fått konflikter att eskalera. Men fotbollen kan också vara en dialogyta som hjälper människor förstå varandra bättre mellan grupper, eller mellan länder.”

Gäst i veckans avsnitt är författaren och journalisten Ekim Çağlar som under förra året utkom med boken Fotboll i krig och fred. 

Fotboll och politik hänger inte ihop brukar det heta. Men riktigt så enkelt är det inte att skilja dem åt. Historien visar nämligen att både konflikter och fredsprocesser många gånger varit intimt sammankopplade med fotboll. I veckans samtal avhandlas VM-kvalmatchen mellan Honduras och El Salvador som bidrog till 100-timmarskriget 1969, påstådda fotbollsmatcher mellan skyttegravarna i juletid under första världskriget och presidenten tillika AC Milan-ägaren Silvio Berlusconi, som med sitt parti Forza Italia använde sig av fotbollens retorik när han äntrade politiken, eller som han sa: “äntrade planen”.

Denna är vecka är det Martina Stenström, operativ chef för Fri Tanke, som leder programmet.

 

Böcker