#256

Specialavsnitt: Win Win Award 2023 och bekämpningen av desinformation

Veckans podd är från prisutdelningen av Win Win Gothenburg Sustainability Award 2023 i Göteborg som presenterades i samarbete med Fri Tanke och Göteborgs Stadsteater. Priset är en internationell utmärkelse som delas ut till en person eller organisation som gjort betydelsefulla insatser för en mer hållbar värld. I år var temat bekämpning av desinformation. 

Årets pris gick till Bellingcat som grundades av Eliot Higgins. Bellingcat består av ett nätverk grävande journalister och är en underrättelseverksamhet som tar hjälp av öppna källor, på engelska open source intelligence (OSINT), för att granska information. Nätverket har avslöjat flera uppmärksammade fall av organiserad brottslighet och kränkningar av mänskliga rättigheter. 

Dessutom delades dotterpriset Win Win Youth Award ut till sociala medie-profilen Abbie Richards som genom sina kanaler ökat förståelsen för desinformation och konspirationsteorier hos sina miljontals följare.

Podden avslutas med ett panelsamtal med pristagarna, Göteborgs-Postens  chefredaktör Christofer Ahlqvist och Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet.

Hur undviker en underättelseverksamhet som bekämpar desinformation att själva infiltreras av desinformation? Vad är en konspiration och hur hjälper man något som fastnat i konspirationsträsket? Hur ska vi hantera desinformation i framtiden med ett ökat användande av AI-genererat innehåll och vilket ansvar har sociala medie-plattformar?

Avsnittet publiceras den 28 oktober 2023.