#6

Var går gränserna?

I det här avsnittet pratar Christer Sturmark med Torbjörn Elensky om gränser. De pratar om gränser i samhället, om jagets gränser och om moraliska gränser.

Torbjörn Elensky är författare, kulturskribent, debattör, librettist och dramatiker. Han har skrivit romaner och novellsamlingar som Myrstack, Döda vinklar och Svensk drömtid, och han medverkar regelbundet i Svenska Dagbladet med essäer och s.k. understreckare.

Torbjörns nya bok Gränser är en bok om gränser som tar ett vitt grepp runt sitt ämne. För börjar man tänka över gränser, vad de betyder, hur de fungerar, var de förekommer, så visar det sig rätt snart att de landgränser vi vanligen syftar på bara är en liten del av helheten. Våra liv och samhällen präglas av många slags avgränsningar, exempelvis av ansvarsområden, inneslutningar såväl som uteslutningar, definitioner av de ord vi använder för att tala om världen, vår syn på oss själva, på våra kroppar och relationer, på vårt samhälle, vem som hör till och vem som inte gör det, hur vi förstår oss själva och dessutom hur vi kan möta och förstå varandra.

Böcker