Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Svenberg, Torgny

författare

Torgny Svenberg (född 1941) har arbetat med tarmkirurgi på Karolinska sjukhuset sedan 70-talet, nu pensionär och skribent. Var gästforskare på Hammersmith Hospital i London 1980-81 och på Yale University, New Haven 1989. Förutom forskning om bakterierna i tarmen har han undervisat i kirurgi och var studierektor i många år, fick utmärkelsen Mäster av KI-studenterna 1997. Varit redaktör för en handbok i kirurgi för akutmottagningarna. Medförfattare i en bok om bakterier, buller o brak i Magen i serien KI:s forskare skriver. Båda böckerna gavs ut i en andra uppdaterad upplaga 2013.

Om arbetet med Ardernes practica

Torgny Svenberg har sedan flera år sysslat med en av skatterna på Kungliga biblioteket, John Arderne´s Practica (X118), en handskrift som handlar om medicin och kirurgi på 1300-talet. Bitvis rolig och fängslande text på latin och ca 130 illustrationer av olika krämpor och deras bot. Arbetet har resulterat i en bok med lite förkortad text och alla bilder, för första gången i färg, boken ges ut både på svenska och engelska. Att de moderna översättningarna stämmer med det latinska originalet har fortlöpande kontrollerats av en specialist på området, Peter Murray Jones, Fellow och Librarian på King´s College, Cambridge, som efter ett tag blev medförfattare.

Boken ger en spännande/skrämmande inblick i en läkares vardag på 1300-talet, men de fina och ofta roliga färgbilderna spelar nog huvudrollen för en modern läsare.

Texten kompletteras av en kort ordlista som förklarar medicinska termer, ett kort kapitel om smärtlindring på medeltiden och ett om den berömde neurokirurgen Harvey Cushing´s besök på KB för att titta på X118. Slutkapitlet med konsthistoriska reflexioner är skrivet av Eva Lq Sandgren, konstvetare vid Uppsala Universitet.

Talarprofil

Torgny Svenberg har sedan flera år sysslat med en av skatterna på Kungliga biblioteket, John Arderne´s Practica (X118), en handskrift som handlar om medicin och kirurgi på 1300-talet. Bitvis rolig och fängslande text på latin och ca 130 illustrationer av olika krämpor och deras bot.
Torgny ger en spännande/skrämmande inblick i en läkares vardag på 1300-talet, och de fina och ofta roliga färgbilderna från 1300-talet ger hans föredrag en extra dimension

Kontaka oss för bokning

Utgivna böcker

Slut
Publicerad 2014

Ardernes practica

Svenberg, Torgny
SLUT
Slut
Publicerad 2014

De arte phisicali et cirurgia

Svenberg, Torgny
SLUT

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...