Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Boklansering: Skallmätaren

En konservativ rasbiolog, en banbrytande anatom eller en liberal tidningsman som kämpade för arbetarnas rättigheter?

Numera är Gustaf Retzius (1842–1919) mest känd för den stora samling av skallar från hela världen som han förvarade på Karolinska Institutet och sin undersökning av ”raskaraktärerna” hos 45 000 svenska rekryter. Men han var också en internationellt erkänd anatom, vars undersökningar av hjärnans och sinnesorganens mikroskopiska anatomi gav väsentliga bidrag till kunskaperna om nervsystemets byggnad och funktion. Tillsammans med sin hustru, Anna Hierta-Retzius (1841‒1924), en av Sveriges första kvinnosakskvinnor, stöttade han fackföreningar och engagerade sig för olika sociala projekt.

Fri Tanke är stolta över att få att presentera Nils Uddenbergs utförliga porträtt av Gustaf Retzius – Skallmätaren. Genom hans livsöde lär läsaren känna tidsandan, kotterierna och vetenskapen i Sverige för drygt 100 år sedan. Maja Hagerman och Ingrid Carlberg var inbjudna för att kommentera boken.

Samtalet spelades in 10 april 2019.

Relaterade böcker

Publicerad 2019

Skallmätaren

Uddenberg, Nils
229 kr
KÖP
Publicerad augusti 2015

Lidande och läkedom band II

Uddenberg, Nils
298 kr
KÖP
Publicerad augusti 2015

Lidande och läkedom band I

Uddenberg, Nils
298 kr
KÖP

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...