Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Existentiell Salong: Varför finns vi?

Fri Tanke och Libris presenterar Existentiell salong: Ett samtal om tro, mening och den svåra konsten att vara människa.

1881 deklarerade Nietzsche att Gud är död. Sedan dess har tiotusentals modiga och klartänkta individer lagt sin kreativa energi på att formulera självförsörjande, innovativa och kloka livsalternativ som inte inkluderar övernaturliga gudsbegrepp. Även om 1900-talets sekulära projekt i västvärlden har gjort det mer legitimt att inte tro på Gud, har behovet av meningsskapande berättelser om vilka vi är och en etik som vägleder våra val inte försvunnit.

Idag ser vi hur religiösa symboler och kristet språk återkommer i kulturen, i allt från romaner och poesi till tv-serier. Dessutom spelar religion spelar en allt större roll i den internationella politiken runt om i världen. I Sverige debatteras Gud på kultur- och ledarsidor, samtidigt som många människor återigen söker sig till religiösa meningsskapande berättelser. I Sverige växer den katolska kyrkan, och antalet pingstförsamlingar har ökat explosionsartat det senaste decenniet. Samtidigt har intresset för astrologi och andra typer av new age-rörelser uppmärksammats. Dessutom har nya svenskar synliggjort religiösa praktiker och potentiella konflikter mellan religion och politik i det offentliga rummet.

Alla tror vi på något, frågan är snarare vad? Och hur uppfattar vi mening i vår tillvaro och våra liv, utifrån olika livsåskådningsperspektiv? I en polariserad tid blir det alltmer viktigt att kunna vara civiliserat oense. Därför har vi initierat den här samtalsserien med Joel Halldorf och Christer Sturmark, som representerar varsin livsåskådning: Kristendom respektive Sekulär Humanism. Salongen hålls fyra gånger under 2019. Den 6 februari undersökte vi mening och meningsskapande under rubriken: Varför finns vi?

Medverkande:

Joel Halldorf, författare, kulturskribent och docent i kyrkohistoria

Christer Sturmark, författare, bokförläggare och VD för det populärvetenskapliga förlaget Fri Tanke

Inspelat 6 februari 2019.

Relaterade böcker

Publicerad 2021

Konsten att tänka klart

Hofstadter, Douglas, Sturmark, Christer
Ej utkommen ännu
Publicerad 2018

Upplysning Nu!

Pinker, Steven
278 kr
KÖP
Slut
Publicerad mars 2015

Upplysning i det 21:a århundradet

Sturmark, Christer
SLUT
Slut
Publicerad 2009

Tro och vetande

Hedenius, Ingemar
SLUT
Publicerad 2008

Personligt: samtal med fritänkare

Sturmark, Christer
279 kr
KÖP

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...