Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Pi-samtal: Vad skiljer egentligen kvinnor och män?

Vad skiljer egentligen kvinnor och män?

Frågan har bäring både socialt och biologiskt. Den kategoriskt binära uppdelningen mellan könen är vetenskapligt långt ifrån självklar. Det går att skilja könen på åtminstone tre olika sätt: kromosomuppsättning, yttre könsorgan och psykisk identifikation. Kategorierna man och kvinna utesluter inte varandra på något enkelt vis. Det är möjligt att vara till exempel man i kromosomhänseende (XY) och kvinna ifråga om yttre könsorgan och psykisk identifikation.

Andra mått som använts är skillnaden i könshormonerna östrogen och testosteron. Men det är också en återvändsgränd, studier visar att vi svarar väldigt olika på dessa hormoner, även inom respektive kön.

Vår grunda förståelse av kön kan skapa problem i situationer när tydliga kategorier krävs. Vi har sett det i fallet Caster Semanya, den sydafrikanska medeldistanslöparen som av Internationella Friidrottsförbundet tvingas medicinera ner sina testosteronnivåer för att få fortsätta tävla, och i larmen om ökningen av unga med könsdysfori (upplevelsen att vara född i fel kön).

Vad säger den biologiska och medicinsk-etiska forskningen om uppdelningen mellan män och kvinnor idag?

Medverkande: Torbjörn Tännsjö, professor emeritus i praktisk filosofi vid Stockholms Universitet Angelica Linden Hirschberg, professor i gynekologi vid Karolinska Institutet Markus Heilig, professor i psykiatri vid Linköpings Universitet

Samtalet leddes av Christer Sturmark, VD och bokförläggare vid Fri Tanke.

Inspelat 5:e december 2019 på Kulturhuset, Under fontänen i Stockholm.

Relaterade böcker

Publicerad 2020

Folk & Vilja

Tersman, Folke, Tännsjö, Torbjörn
269 kr
KÖP
Publicerad 2018

Etikprofessorn

Tännsjö, Torbjörn
228 kr
KÖP
Publicerad 2017

Vänsterdocenten

Tännsjö, Torbjörn
248 kr
KÖP

Privatliv (pocket)

Tännsjö, Torbjörn
54 kr
KÖP
Slut
Publicerad 2010

Privatliv

Tännsjö, Torbjörn
SLUT

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...