Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Vetenskapslunch: Hur kan vi skapa en lyckligare värld?

Psykisk och fysisk ohälsa, fattigdom, naturkatastrofer, krig. Det saknas inte skäl till olycka i världen. Att som den filosofiska inriktningen utilitarismen sträva efter största möjliga lycka till största möjliga antal tycks givet tills begreppet lycka ska definieras. Svenska Akademins ordlista definierar lycka som “känsla av högsta glädje och välbefinnande”. Men glädje och välbefinnande är subjektivt – vad som framkallar de känslorna hos mig gör det inte säkert hos dig.

Är det möjligt att skapa en lyckligare värld eller kan vi som bäst hoppas på att minska lidandet, summum malum (det yttersta onda)? Försök har gjorts, i Bhutan har man utvecklat mått för “Bruttonationallycka” som alternativ till nationalekonomins BNP, och runt om i världen arbetar politiker, filantroper och välgörenhetsorganisationer för att öka människors välbefinnande.

Vi har bjudit in två filosofer som forskat på lycka, Erik Angner och Bengt Brülde, samt generalsekreteraren för den svenska armen av Effektiv altruism, Gabriella Overödder, som utvärderar vilka världsförbättrande åtgärder som ger bäst resultat.

Samtalet spelades in 25 april 2019.

Relaterade böcker

Publicerad 2018

Hela Sverige hånglar

Hallberg, Klas
204 kr
KÖP
Slut
Publicerad 2014

Kort om lycka

Haybron, Daniel
SLUT
Publicerad 2013

Njutning

Ellervik, Ulf
275 kr
KÖP

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...