Boklansering: ”Kärlekens nya lagar”

“Är kärleken en konst? I så fall kräver den insikter och målmedvetna ansträngningar.”

-Erich Fromm, Kärlekens konst (1956)

För 10 år sedan träffades de flesta par via jobbet eller gemensamma bekanta, ett delat socialt nätverk sågs som en fördel när vi skulle välja en partner. Digitaliseringen av vårt kärleksliv har förändrat allt. Nu träffas de flesta par online och dejting har blivit en privat angelägenhet.

Kärlekens (o)möjlighet och dejtingetik har upptagit kulturdebatten under de senaste åren. Vi har introducerats till begrepp som “ghosting”, “gaslighting”, “svajp” och “tindra”. Den digitala dejtingmarknaden har kritiserats för att göra våra relationer till handelsvaror och försvåra äkta intimitet. Det finns ju alltid en möjlighet att nästa person är snyggare, intressantare och mer spännande.

Hur skiljer sig synen på kärlek och dejting mellan könen? Vad får privatiseringen, både i social och ekonomisk bemärkelse, av vårt kärleksliv för konsekvenser? Och kanske den viktigaste frågan av alla: är romantisk kärlek möjlig i en avförtrollad tid?

Samtalet utgår från den fransk-svenska sociologen Marie Bergströms studie om hur vår syn på kärlek och sex förändrats med dejtingappen Tinder. Med på scen har vi även författaren Carl Cederström som vägrade att vara slav under dejting och kärleksmatchning och istället valde en motsatt väg: celibatet. Elsa Kugelberg är doktorand i politisk teori och lägger i höst fram sin avhandling om rättvisa och den sexuella sfären.

Samtalet leds och tonsätts av Isabella Lundgren, prisbelönt jazzsångerska rosad för sina tolkningar av Bob Dylan och Judy Garland.

 

Medverkande:

Marie Bergström, sociolog verksam vid institutet för demografiska studier i Paris och författare till »Kärlekens nya lagar« (Fri Tanke, 2023)

Carl Cederström, docent i företagsekonomi och författare till »Guldmunken« (Albert Bonniers, 2023)

Elsa Kugelberg, doktorand i politisk teori vid Oxfords Universitet och krönikör i DN Kultur.

 

Musikaliska Kvarteret, Stockholm
30 maj 2023

Böcker