Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Naturen inför rätta Skandalen som skakade Vetenskapssverige

Status:
Den här boken slutnoterad och kan inte köpas längre.

Olof Selling var chef för paleobotaniska avdelningen vid Naturhistoriska riksmuseet under 1950-talet. För att manövrera bort Selling från chefsposten försökte Kungliga Vetenskapsakademien få honom förklarad sinnessjuk. Detta kom senare att beskrivas som en av 1950-talets stora rättsskandaler och det hela slutade med att justitieministern Herman Zetterberg tvingades avgå 1957.

Naturhistoriska riksmuseet har djupa rötter i den svenska naturvetenskapens historia. När museet firade 100-årsjubileum 2016 var det naturligt att göra en djupdykning i arkiven för att se om riksmuseets historia kunde ge en ny vinkel av samhällets och vetenskapernas utveckling under 1900-talet.

Resultatet blev Naturen inför rätta, en undersökning av den dramatiska Sellingaffären, som tillsammans med Haijbyaffären och Kejneaffären skakade det svenska rättssamhället i grunden på 50-talet.

Bakom Sellingaffären döljer sig dessutom helt okända dimensioner i den svenska vetenskapliga idéhistorien. I stället för en ren personkonflikt visar Naturen inför rätta att roten till konflikten finns i striden mellan 1800-talets naturromantiska ”vetande” och modern forskning, en naturfilosofisk konflikt om naturens innersta väsen.

Rekommenderade böcker

Publicerad 2015

Liktjuven och barberaren

Kean, Sam
278 kr
KÖP
Publicerad 2013

Kort om den vetenskapliga revolutionen

Principe, Lawrence M.
178 kr
KÖP

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...