Polarforskaren som strandade i Kina
Johan Gunnar Andersson och de svenska Asienexpeditionerna

Jan Romgard

299:-:-:-:-
Alternativ
Detaljer
  • Utgiven september 2018
  • 416 Sidor
  • ISBN: 9789188589026
Polarforskaren som strandade i Kina, boundPolarforskaren som strandade i Kina, pocketPolarforskaren som strandade i Kina, ebookPolarforskaren som strandade i Kina, audiobook

Det här är berättelsen om hur en grupp fältforskare från Sverige och Kina kom att delta i en av de mest rafflande men okända kapplöpningarna i vetenskapshistorien.

Polarforskaren Johan Gunnar Andersson kom som rådgivare till Kinas regering 1914 och tog tillsammans med ledande kinesiska vetenskapsmän upp jakten med stormakterna om att lösa dåtidens stora gåtor om landets naturhistoria och arkeologi. För att nå målet skapade han ett av Sveriges första och största vetenskapliga samarbeten med ett land utanför Europa. Trots världskrig, stormaktsintriger och inrikespolitisk dramatik gjorde de svensk-kinesiska teamen revolutionerande fynd av dinosaurier, spår av förmänniskor, primitiva stenverktyg och målade lerkrukor från en förhistoria som ingen hört talas om i Kina förut. Vad var det egentligen som de letade efter? Hur kom det sig att svenskar deltog i Kinas vetenskapliga modernisering, och att Kina ville samarbeta med just dem?

Jan Romgard kartlägger jätteprojektet mot bakgrund av Kinas 1900-talshistoria. Han berättar om en tid präglad av nyfikenhet och upptäckariver, samtidigt som det stora kriget och inbördeskriget aldrig var långt borta.

Detaljer
  • Utgiven september 2018
  • 416 Sidor
  • ISBN: 9789188589026