”Detta är fascinerande tvärvetenskap, som sammanför biologi med psykologi och lingvistik, med många drastiska exempel från så kallad spelteori.” Jens Jakobsson, BTJ häfte 12:11
Vi är alla byggda av samarbetande delar – gener, celler, organ, neuroner, men också idéer. Från människans minsta beståndsdelar till våra komplicerade samhällen, överallt finner vi samarbete som en organiserande grundprincip. Oftast har samverkan uppkommit för att de ingående delarna har haft något att tjäna på det, men inte sällan verkar de faktiskt förlora på interaktionen. Vad är det då som förklarar samarbetet?
Och hur kan man egentligen förstå våra intrikata mänskliga samhällen där vi regelbundet gör tjänster gentemot andra som vi inte är släkt med, inte känner och förmodligen aldrig kommer att möta igen? Hur uppstår tankar som att det är rätt att riskera livet för landet, religionen eller friheten? Svaren verkar finnas i de två processer som skapat människan: biologisk och kulturell evolution.
Boken lotsar dig genom det gåtfulla samarbetet, en resa som börjar inuti kroppen och fortsätter via våra tankar till den mänskliga superorganism vi kallar samhälle.
Boken finns också på engelska här.
Detaljer
- Utgiven 2011
- 304 Sidor
- Inbunden
- ISBN: 9789186061333
Patrik Lindenfors
Patrik Lindenfors är forskare vid Institutet för Framtidsstudier, samt knuten till Centrum för evolutionär kulturforskning och Zoologiska institutionen vid Stockholms…