Underlägsen
Den misslyckande vetenskapen om kvinnan

Angela Saini

Boken är slutnoterad och kan inte köpas längre.
Underlägsen, boundUnderlägsen, pocketUnderlägsen, ebookUnderlägsen, audiobook

I hundratals år var det en självklarhet: kvinnor var det underlägsna könet. Deras kroppar var svagare, deras hjärnor klenare, deras roll underkastelse. Till och med Charles Darwin slog fast att kvinnor var mindre utvecklade än män, och i årtionden hävdade mängder av forskare – de flesta av dem män– att de hade hittat belägg för just denna tes. I stora delar av världen är detta fortfarande den rådande uppfattningen.

Oavsett om man pratar om intelligens eller emotion, kognition eller beteende, så har vetenskapen fortsatt att visa på tydliga skillnader mellan män och kvinnor. Män beskrivs fortfarande som det kön som briljerar när det gäller logik, spatial förmåga eller motorik, medan kvinnor sägs vara mer empatiska. Men en våg av ny forskning börjar måla upp en annan bild. Kvinnan, som hon träder fram i denna nya data, är precis lika stark, strategisk och smart som mannen.

I Underlägsen, sammanställer Angela Saini vetenskapens gräsliga missförstånd gällande kvinnan, och avslöjar hur vi fortfarande lever med arvet från århundraden av exkludering och fördomar. Underlägsen utforskar könskrigen inom biologin, psykologin och antropologin och lyfter fram den nya forskningen som börjar kasta nytt ljus på kvinnans hjärna, kropp och roll i den mänskliga evolutionen.

Detaljer
  • Utgiven april 2018
  • 285 Sidor
  • ISBN: 9789187935978
  • Utgiven 2018
  • ISBN: 9789177738787