William Harvey
En medicinsk revolutionär

Kenneth Pehrsson

Boken är slutnoterad och kan inte köpas längre.
William Harvey, boundWilliam Harvey, pocketWilliam Harvey, ebookWilliam Harvey, audiobook

Hjärtat har i alla tider förbryllat människan. Vi talar om att hjärtat sväller av stolthet, bankar av oro, slår volter av glädje, hotar att brista av sorg eller sprängas av längtan och kärlek.

William Harveys upptäckt att hjärtat endast var en muskelpump kom att revolutionera uppfattningen om hjärtat och blodkärlen och gjorde att en ny vetenskap såg dagens ljus, fysiologin. Utöver det argumenterade han för empiri och fastställde den vetenskapliga metoden. Han var utan tvekan en av sin tids mest lysande intelligenser och hans upptäckt om hjärtat och blodomloppet anses av många vetenskapshistoriker som lika betydelsefull som Isaac Newtons lära om gravitationen eller Charles Darwins om evolutionen.

Med En anatomisk undersökning av hjärtats och blodets rörelse hos djur (Excercitatio anatomica de motu cordis et sanguines in animalibus), som publicerades 1628, framstår William Harvey än i dag som författare till en av de mest betydelsefulla skrifterna i medicinens historia. I William Harvey har hans livsverk för första gången översatts till svenska. Denna bok sätter också in Harvey i en historisk kontext och målar en fängslande bild över en av de viktigaste upptäckterna i medicinens historia.

Detaljer
  • Utgiven februari 2018
  • ISBN: 9789188589002