Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Mat: myter, njutning och hälsa

Hur kan något som ska vara enkelt blivit så svårt? Välkomna till en helkväll där vi slår hål på myter om mat och hälsa.

Mat är bränsle. Men det är också en källa till njutning. Mat är inte okomplicerat; hunger, skuld och lycka är tätt sammanknutna i ett samhälle som bara kan beskrivas som ätstört. Om vi vill leva hälsosamt är det inte lätt att navigera bland dieter och till synes goda råd. Vad stämmer egentligen?

Vi har samlat två hälsoexperter, en livsmedelsforskare och en professionell livsnjutare för att lära oss mer om matmyter, njutning och sunda vanor.  

Vad är egentligen nyttigt, vad är onödigt och vad är rent av farligt bland populära hälsoråd? Och vad säger vetenskapen om hur vi kan leva friskt? Till vår hjälp för att navigera bland hälsomyter har vi Maria Ahlsén, som är biokemist och kostrådgivare, och Jessica Norrbom, molekylärbiolog och personlig tränare. Båda har doktorerat i fysiologi. Tillsammans har de skrivit Frisk utan flum: En vetenskaplig väg till bättre hälsa.

Är naturligt alltid bäst? Andreas Håkansson, docent i livsmedelsteknik, återupprättar industrimatens dåliga rykte. Det är värderingar snarare än fakta som ligger till grund för skepsisen mot halv- och helfabrikaten. Han är aktuell med Mat, myter & maskiner.

Vad är skillnaden mellan ”kost” och ”mat”? Och hur ska vi förhålla oss till en kultur som å ena sidan uppmanar oss att njuta och å andra sidan att späka oss själva? Malin Haawind är etnolog, aktuell med boken Ät din jävel, och vill avdramatisera vår ångestfyllda relation till maten och måltiden.   

Kvällen ramas in av Lindy & Bon Bon Band som kastar in er i en dramatisk kabaret-värld av fest, tragik, glädje och glöd. Lindy Larsson, skådespelare och sångare, frontar bandet.

I bandet spelar Mats Lekander, professor i hälsopsykologi. Han kopplar innehållet i musiken vi just hört till kunskap om hur njutning uppstår i hjärnan och varför har vi så svårt att agera långsiktigt.

“Mat: myter, njutning och hälsa” presenteras i samarbete med Konsumentföreningen.

Datum: 5 mars 2019

Tid: 18:00-20:30.

Plats: Scalateatern, Stockholm

Biljettpris: Ordinarie 350 kr, Konsumentföreningen 250 kr

KÖP BILJETT

Frågor, kontakta Martina Stenström på Fri Tanke.

E-post: martina.stenstrom@fritanke.se, telefon: 073-503 12 27

Relaterade böcker

Publicerad 2020

Pulverpionjärerna

Håkansson, Andreas
199 kr
KÖP
Publicerad 2019

Frisk utan fusk

Norrbom, Jessica, Ahlsén, Maria
234 kr
KÖP
Publicerad 2019

Mat, myter och maskiner

Håkansson, Andreas
245 kr
KÖP
Publicerad 2018

Ät din jävel

Haawind, Malin
202 kr
KÖP
Publicerad 2018

Det ängsliga matsamhället

Håkansson, Andreas
231 kr
KÖP
Publicerad 2017

Frisk utan flum

Norrbom, Jessica, Ahlsén, Maria
234 kr
KÖP
Publicerad 2017

Ditt inre liv

Lekander, Mats
231 kr
KÖP

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...