Språkets makt – en kväll om ordens betydelse för demokratin
Detaljer
- Datum
- 07.03.23
- Tidpunkt
- 18:00
- Beskrivning
- Samtal om språkets makt
- Plats
- Adress: Sibeliussalen i Finlandshuset, Snickarbacken 4 i Stockholm
150 kr
Om evenemanget
“Det märkvärdiga med ord är att de betyder något.”
Publicisten Bo Strömstedt fångade ordens förmåga att påverka. Men ord är inte statiska. De förändras över tid och kan betyda olika saker beroende på sammanhang och plats i tiden. Glidningar i innebörd sker ibland långsamt och organiskt men inte sällan medvetet och snabbt. Vi ser exempel på orwellskt nyspråk i Putins användning av begrepp som “frihet” och “nazist” eller Trumps omskrivningar av “kunskap”.
Språkpolitik har historiskt visat sig vara ett effektivt verktyg för att söndra och härska. Den tyska filologen Victor Klemperer beskrev tredje rikets ordbruk som “mycket små arsenikdoser: de sväljs helt obemärkt, de tycks inte ha någon verkan men efter ett tag verkar giftet ändå.”. Med sociala mediers genomslag har propagandan och desinformationen fått oöverblickbara konsekvenser.
Formas samhället av språket? Eller omvänt, formar samhället språket? Vem, eller vad, bestämmer ordens innebörd? Hur används språket som maktmedel? Går det att prata om ord som vapen?
Vi har bjudit in delar av redaktionen för Svenska begreppshistorier, ett projekt initierat av Vitterhetsakademien för att bidra till en fördjupad förståelse av den historiska process där våra vardagliga och vetenskapliga begrepp tagit form, och Åsa Wikforss, språkfilosofen tillika ledamoten av Svenska Akademien för ett samtal om ordens makt, språkpolitik och desinformation.
För musiken under kvällen står jazztrion Axel Mårdsjö, Daniel Fredriksson och Palle Sollinger.
Kvällen är ett samarbete med WIN WIN Gothenburg Sustainability Award. Det är världens främsta hållbarhetspris som i år har temat “Fighting disinformation”. Finalisterna till årets pris kommer tillkännages under kvällen. Läs mer på WIN WIN:s hemsida.
Medverkande:
Jonas Hansson, docent i idé- och lärdomshistoria, redaktör för Svenska begreppshistorier
Bo Lindberg, professor i idé- och lärdomshistoria, ledamot av Vitterhetsakademien och medverkande författare i Svenska begreppshistorier
Svante Nordin, professor i idé- och lärdomshistoria, ledamot av Vitterhetsakademien och medverkande författare i Svenska begreppshistorier
Charlotta Seiler Brylla, professor i tyska och medverkande författare i Svenska begreppshistorier
Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, ledamot av Svenska Akademien och författare till böckerna Därför demokrati och Alternativa fakta
Moderator: Christer Sturmark, VD och bokförläggare Fri Tanke
Datum: Tisdag 7 mars
Tid: Kl 18:00, dörrarna öppnas kl 17:30
Plats: Sibeliussalen i Finlandshuset, Snickarbacken 4 i Stockholm
Pris: 150 kr*
Köp biljett här!
*OBS! När du köper biljetter via Eventbrite kan du när du trycker dig vidare i din beställning välja att betala med betal- eller kreditkort. Använd detta betalningsalternativ om du inte kan eller vill betala med PayPal.
Frågor, kontakta Martina Stenström, Fri Tanke.
E-post: martina.stenstrom@fritanke.se
Telefon: 073-503 12 27
För frågor om tillgänglighet, se Finlandshusets hemsida.
Det här evenemanget har genomförts med stöd av Kulturrådet.
Om Svenska begreppshistorier
Begreppshistoria är en etablerad metod i humanistisk forskning och ligger till grund för en rad monumentala arbeten utomlands, men har inte ägnats något betydande samlingsverk i Sverige – förrän nu. Svenska begreppshistorier är ett initiativ från Vitterhetsakademien och bidrar till en ökad förståelse av den historiska process där våra vardagliga och vetenskapliga begrepp tagit form. Läs mer om boken här!