#8

Kidnappning och lösensummor

I det här avsnittet pratar Christer Sturmark med Loretta Napoleoni som är författare till Kidnappningsindustrin och Islamiska staten. De pratar om spänningen mellan Nordkorea och USA, om Trump och om den lyckade frigivningen av Johan Gustavsson som varit fången i Mali i nästan sex år. Den svenska staten har officiellt sagt att inga pengar var inblandade i frigivningen, men Loretta menar att det absolut var det.

Loretta Napoleoni är journalist och analytiker. Hon är expert på finansieringen av terroristnätverk och känd för att ha räknat ut storleken på den globala terroristekonomin.

Kidnappningsindustrin handlar om hur kriget i Syrien, tillsammans med Islamiska Statens framfart, skapat nya affärs­möjligheter i Mellanöstern. Som till exempel att sälja västerländska gisslan till jihadistgrupper, eller att smuggla miljontals flyktingar till andra länder. En mäktig och sofistikerad underjordisk verksamhet levererar dagligen tusentals flyktingar längs med Europas medelhavskust.

I Islamiska Staten tar Loretta oss bakom rubrikerna, och beskriver en organisation som på ett effektivt och pragmatiskt sätt håller på att införa ett nytt sätt att se på nationsbildning. Napoleoni förklarar ingående IS styrka och attraktionskraft i den alltmer destabiliserade Mellanöstern.

Böcker