#15

Rummet, tiden och rumtiden

 

I det här avsnittet pratar Christer Sturmark med Janna Levin. Janna Levin är professor I astronomi och fysik vid Barnard College på Columbia University.

De pratar om betydelsen av upptäckten av gravitationsvågor och om Nobelpriset i fysik. Janna berättar om den fantastiska historien bakom LIGO-projektet och om deras hårda arbete och strävan att försöka mäta gravitationsvågorna. De pratar också om svarta hål, om filmen Interstellar och om Kip Thorne som har betytt mycket för Janna. De pratar även om filosofi, om matematikens elegans, om strängteori och om det kan finnas en ”teori om allt”.

Janna Levin har bidragit till vår förståelse av svarta hål, av kosmologin kring extra dimensioner och av gravitationsvågor i form av rumtid. Bland hennes tidigare böcker märks How the universe got it’s spots och novellen A Madman Dreams of Turing Machines (2007) om Alan Turing och Kurt Gödel.

Hennes nya bok Rymdblues handlar om just gravitationsvågor, och om LIGO-projektet som i år tilldelas Nobelpriset i fysik. Du kan köpa Rymdblues här: https://fritanke.se/bocker/rymdblues

Böcker