Rymdblues
Upptäckten av gravitationsvågor

Janna Levin

Boken är slutnoterad och kan inte köpas längre.
Rymdblues, boundRymdblues, pocketRymdblues, ebookRymdblues, audiobook

Detta är berättelsen om en av vår tids största vetenskapliga upptäckter: gravitationsvågor. Upptäckten har nu belönats med Nobelpriset i fysik.

Svarta hål är mörka, per definition. När svarta hål kolliderar med varandra, sker det i det dolda. Ändå är två svarta hål som går ihop en lika kraftfull händelse som universums födelse. Energin som skapas blir till vibrationer i själva rumtiden: gravitationsvågor.

Inget teleskop kan se händelsen, det enda belägg vi har för att den ägt rum är vibrationer i rumtiden.  Einstein förutspådde gravitationsvågornas existens 1916 och hundra år senare lyckades vi spela in det första ljudet av gravitationsvågor från rymden, ett soundtrack till astronomins tysta film.

I Rymdblues berättar Janna Levin, en av de astrofysiker som medverkat i projektet, den fascinerande berättelsen om besattheten, ambitionerna och utmaningarna för de vetenskapsmän som gav sig ut på en svår femtio år lång resa för att fånga dessa flyktiga vågor. Janna Levins hänförande berättelse om överraskningar, besvikelser, prestationer och risker målar en talande bild av den moderna vetenskapen.

Detaljer
  • Utgiven oktober 2017
  • ISBN: 9789187935626
  • Utgiven 2017
  • ISBN: 9789177734710