#20

Vägen in i Kubrickland

Jag vill genast se om alla Kubricks filmer, vilket är ett gott betyg till författaren. Ja, det är kanske bästa möjliga betyg … Boken förtjänar att läsas av både cineaster och alla med minsta intresse för filmens historia.

Jönköpingsposten

… genomgående djupa och välavvägda filmanalyser … lämnar inte någon infallsvinkel åt slumpen. Och det är, minst sagt, fängslande läsning.

Arbetarbladet

I det här avsnittet pratar Jonatan Permert med filmvetaren Jörgen Ovesen. Ovesen har skrivit boken Pojken med de stora ögonen som är den första boken på svenska om Stanley Kubrick och hans verk, skriven som en kritisk hyllning till en av vår tids mest egensinniga och banbrytande regissörer.

Jonatan och Jörgen pratar om Kubricks liv, hans filmer och de myter och konspirationsteorier som omger honom. De går på djupet och analyserar Kubricks produktion och diskuterar i detalj några av hans filmer. De utforskar vad det är som gör Kubricks filmer så bra och hur han har lyckats vinna både publikens och filmkritikernas hjärtan. Jörgen berättar om Kubricks koppling till den samtida filosofin, de känslor som hans filmer framkallar och ögonens roll i hans filmer.

Du kan köpa Jörgen Ovesens bok Pojken med de stora ögonen här: https://fritanke.se/bocker/pojken-med-de-stora-ogonen/

Böcker