#145

Richard Dawkins: Om ”Illusionen om Gud” i retrospekt

”Being skeptical of received wisdom and going for mad conspiracy theories has got a certain virtue to it. The trouble is that while it is all very well being skeptical, the gold standard is evidence, but they don’t seem to care about evidence.”

Gäst i veckans podd är evolutionsbiologen Richard Dawkins, som med Illusionen om Gud kommit att bli en av världens mest tongivande företrädare för ateism. Den svenska jubileumsutgåva som utkommit under våren ringar in veckans samtal hur boken (nästan inte) kom till, om en ateism som i tysthet växer i den muslimska världen, om relationen mellan sund skepticism och konspiratoriskt tänkande, och vilka evolutionära och existentiella förklaringar det kan finnas för det senare.

Vad av de senaste årens evolutionsbiologiska forskningsrön har förvånat honom allra mest?  Och vilken påverkan har den arabiska översättningen av Illusionen om Gud haft i den muslimska världen? Och hur ställer han sig till nya vetenskapliga trender, som panpsykism och utforskandet av psykedeliska droger?

Jubileumsutgåvan av “Illusionen om Gud” finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/illusionen-om-gud/

Böcker