Craig Venter

Craig Venter

J. Craig Venter, född 1946, är amerikansk genetiker och entreprenör. Han är doktor i fysiologi och farmakologi, och har skrivit ett antal böcker om genetik. I maj 2010 presenterade en forskargrupp under Venter den första artificiellt skapade funktionella DNA-molekylen, som också kan beskrivas som syntetiskt liv. Detta gjordes genom att syntetisera en väldigt lång DNA-molekyl innehållande en bakteries fullständiga genom, och sedan föra in det i en annan cell. Han är grundare och ordförande för J. Craig Venter Institute.

Böcker

I Media

Craig Venter om DNA

Hur förutbestämmer våra gener vilka vi blir? Det vill Craig Venter veta innan 2020.

Gentrollkarlen tar sin an åldrande

Craig Venter står bakom den första artificiellt skapade funktionella DNA-molekylen, som också kan beskrivas som syntetiskt liv. Nästa steg blir att hitta botemedel mot åldersrelaterade sjukdomar. Tillsammans med stamcellspionjären dr Robert Hariri och X Prize Foundation-grundaren dr Peter Diamandis startar han Human Longevity Inc, som ska hjälpa åldrande att bibehålla hälsan så länge som möjligt.

What is life?

Vad är liv? Entreprenören och genetikforskaren Craig Venter hyllar Erwin Schrödingers klassiska bok ”What is life?” från 1944 och berättar om de enorm,a framsteg som skett sedan dess.