Martin Nyström

Martin Nyström

Martin Nyström är sedan 1993 huvudkritiker för klassisk musik och opera på Dagens Nyheter. En position som gett honom ojämförliga möjligheter att bevaka det svenska och internationella musiklivet. Och som årligen erbjuder honom att framträda inför tiotusentals åskådare vid Dagens Nyheters jättelika utomhuskonsert med Stockholms filharmoniker. Martin Nyström är utbildad i musikvetenskap, litteraturvetenskap och filosofi vid Göteborgs universitet. Och undervisade på Musikhögskolan i Göteborg i ämnet musikhistoria från 1976 till 1993.

Under åren 1980 till 1993 var han också verksam som musikkritiker på tidningen Expressen. 1986 bildade han i Göteborg den kritikerrosade operaensemblen Utomjordiska Teatern (senare Barockbolaget) där han var verksam som regissör och översättare. Och där han lyfte fram fransk barockopera, nyskriven musikdramatik och bearbetade klassiker.

Martin Nyström är tidigare publicerad i ”Etyder om musik” (Bonnier essä 2002) och ”Elva sidor av Taube” (Folkuniversitetets akademiska press 2012). Medverkar ofta i radio och anlitas också flitigt som föreläsare i hela landet. Har tilldelats Gerard Bonniers stipendium och Göteborgs universitets pedagogiska pris för sin förmåga att förmedla kunskap om den klassiska musiken.

 

Låt dig inspireras av hur Martin Nyström, utifrån sin bok ”Eviga ögonblick” (Fri Tanke 2015), berättar om den klassiska musikens mest innovativa ögonblick.

Om äventyrliga idéer och kreativa språng som på ett avgörande sätt skapat något helt nytt och öppnat musiken mot framtiden.

Föreläsningen kan beställas i två format. 90 minuter eller ca 180 min med paus. I båda formaten inkluderas en avslutande diskussion.

Böcker