Ledare: Sans 10 år!

Av: Christer Sturmark

Sans har nu utkommit med fyra nummer om året i tio år. Ett varmt tack till alla er som medverkat till att göra Sans så angelägen och läsvärd!

Vårt allra första nummer handlade om förtrycket av kvinnor inom de stora världsreligionerna. Omslaget pryddes av en kvinna i burka och väckte enorm uppståndelse. Många blev provocerade av bilden och anklagade tidskriften för att vara islamofobisk, men den som bemödade sig att läsa artiklarna såg snart att så inte alls var fallet: vi berättade om hur kvinnoförtryck är ett centralt inslag i alla världsreligionerna.

Sans har under dessa tio år fortsatt att lyfta känsliga ämnen. I förra numret diskuterades dödshjälp, en fråga som engagerar och upprör många. Ämnet följs nu upp av en bok från vårt förlag av P C Jersild: Hur vill du dö?

I detta jubileumsnummer återknyter vi till tidskriftens allra första utgåva och tar upp genusvetenskapens roll på Sveriges universitet och forskningsråd, hur naturvetenskap har använts för att förminska kvinnor, misogynins filosofiska grunder, hur kritik mot religioners kvinnosyn tystas i namn av antirasism och hur patriarkatets historiska arv och skamkultur lever kvar än i dag. Ämnen som kommer reta upp många, i alla tänkbara ideologiska läger.

Det är viktigt att kunna vara civiliserat oense och bejaka den fria tanken i det offentliga rummets ständigt pågående samtal. Här ska Sans spela en central roll även under kommande decennium och fortsätta att stimulera och utmana till vidgade horisonter, till eftertanke och debatt!

Ta del av samtalet! Bli prenumerant och
få Sans direkt hem i brevlådan.

Böcker