Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Einstein, ljuset och det mänskliga tänkandet; en föreläsning med Douglas Hofstadter

Det är lätt att tro att fysik är en rationell matematisk vetenskap, men när man betraktar de största upptäckterna som gjorts inom fysiken, finner man att de gjorts av de djärvaste fysikerna, de som drivs av otydliga, instinktiva, nästan irrationella kreativa krafter. Albert Einstein är ett tydligt exempel på en sådan fysiker. I denna presentation diskuteras Einsteins revolutionerande insikt om ljusets natur – ett vetenskapligt mysterium som i årtusenden fascinerat och förbryllat många stora tänkare innan en förklaring som presenterades på 1800-talet blev vedertagen som gåtans sanna lösning. Men en dag våren 1905 formulerades en absurd ny idé av en okänd patenthandläggare – en idé som krockade våldsamt med den vedertagna förklaringen. Hur fick patenthandläggaren denna galna idé? Hur togs den emot av det vetenskapliga etablissemanget? Och vad kan denna märkliga berättelse, fylld av motsägelser och ironier, säga oss om hur den mänskliga hjärnan fungerar? Douglas Hofstadter är mest känd som författare till Gödel, Escher, Bach: an Eternal Golden Braid (1979), som diskuterade medvetandets och tänkandets natur. Han forskar om hur vi skapar analogier och hur de genomsyrar vårt språk och våra tankeprocesser, liksom kreativa tankeprocesser inom fysiken och matematiken.

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...