Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Vetenskapslunch: Var går gränsen mellan verklighet och fiktion?

Fejknyheter, myter och desinformation har bidragit till att göra gränsen mellan verklighet och fiktion suddig. Allt är nästan möjligt i postsanningens tid. Tekniken deepfake, som använder maskininlärning för att generera falska bilder och videos, är nästa steg i utvecklingen mot ett medieflöde vars äkthet blir allt svårare för en lekman att bedöma.

Men innehållet behöver inte vara lögn för att vara vilseledande. En berättelse kan vara sann i sak men ändå ge en felaktig bild av verkligheten. Behöver konstnärens roll och ansvar förtydligas i en tid då begrepp som fakta, evidens och sanning är under ständig diskussion?

Vi har bjudit in konstfotografen Björn Persson, dokumentärfilmaren Staffan Julén och författaren Marit Kapla för ett samtal om sanningen i ett dokumentärt material och hur påverkas den av konstnärens urval, bearbetning och gestaltning?

Vetenskapsluncherna är ett samarbete mellan Fri Tanke och Capitol. Varannan torsdag erbjuds soppa och vetenskap. I det här samtalet är Institutet för framtidsstudier medarrangör.

Medverkande: Björn Persson, fotograf och författare till The real owners of the planet

Staffan Julén, dokumentärfilmare, forskare och kommunikationschef Institutet för framtidsstudier

Marit Kapla, journalist och författare till Osebol

Samtalet leds av Christer Sturmark, VD, författare och bokförläggare på Fri Tanke

Samtalet spelades in 5 september 2019.

Relaterade böcker

Publicerad 2019

The Real Owners of the Planet

Persson, Björn
591 kr
KÖP

Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...