Den Gyllene Grenen: Psykedelisk renässans

Psykedeliska substanser har fått en renässans i vår samtid. Forskningen är ännu i sin linda, men i studie efter studie visar sig hallucinogena substanser kunna lindra depression, beroende och trauma. Ämnen som psilocybin och DMT, vilka förekommer naturligt i vissa svampar och plantor, ser ut att kunna bidra till nya genombrott i hjärnforskningen såväl som till ökat välmående för individen.

Samtidigt är lagstiftningen lika hård som mot högst skadliga och beroendeframkallande droger. Är samhället redo att omvärdera sitt förhållande till psykedelika? Och vad kan dessa substanser lära oss om verkligheten och oss själva?

Medverkande:
Peter Gustafsson, terapeut, specialiserad i Compassion-fokuserad terapi och knuten till Psychedelic Health Professionals.

Petri Kajonius är universitetslektor och docent i personlighets- och socialpsykologi vid Högskolan Väst och tillsammans med David Sjöström, aktuell med boken »Hög på livet« (Fri Tanke).

Leonidas Aretakis, chefredaktör på Flamman. Kritiker i DN och författare till boken »Extas i folkhemmet: Sveriges psykedeliska historia« (Natur & Kultur).

Samtalet leds av: Christer Sturmark & Victoria Larm

Victoria Larm har en bakgrund i konstvetenskap och är författare, aktuell med den historiska spänningsromanen »Den nionde kretsen« och dess uppföljare »Den förklädda Guden« (Norstedts), de första delarna i romanserien Pestmasken.

Christer Sturmark är vd för Fri Tanke förlag, författare och samhällsdebattör, aktuell med boken »Konsten att tänka klart« (Fri Tanke).

Den Gyllene Grenen är en metafor för samtalet som förgrenar sig ut i olika riktningar där konst, vetenskap, filosofi och litteratur möts i tvärvetenskaplig anda. Målet är att tillsammans få tankemässiga gyllene grenar att växa och utvecklas. Tillsammans har de också podden Den Gyllene Grenen.

Böcker