”Alla är barn och de tillhör det gåtfulla folket.” Beppe Wolgers
Barnkonventionen fastslår i artikel 14 att barn har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Men formuleringen är tvetydig. Den kan läsas både som barnets rättighet att själva välja, men också förälderns rätt att ge barnet andlig och existentiell vägledning.
De senaste 20 åren har förskrivningen av psykofarmaka mångdubblats och allt fler unga mår sämre, framförallt flickor. Tomhet, existentiell rotlöshet och förlust av mening anges ibland som del av förklaringen. Somliga hävdar att det sekulära samhället har plockat bort Gud och inte formulerat ett fungerande substitut. Andra menar att sekulariseringsprocessen snarare har varit gynnsam för den uppväxande generationens frihet och självförverkligande.
Vad innebär religions- och övertygelsefrihet för barn i praktiken? Är det något som ska fria barn från påverkan från föräldrarna eller ge föräldrarna rätt att uppfostra barn i den tradition de väljer? Hur kan en sekulär existentiell rådgivning se ut?
Anna Lindman är religions- och livsåskådningsjournalist på SVT, 2020 gjorde hon en uppmärksammad dokumentär om barnen som växte upp i Knutby Filadelfia. 2021 fördjupade hon berättelsen i boken Sekten. Barnen berättade om stark repression och känslan av att vara ”fel”. Många vittnade om självmordstankar. Vad händer med ett barn som växer upp i ett dogmatiskt sammanhang med ett skrämmande narrativ som kan verka skrämmande, som till exempel hotet om helvetet?
Vi inleder årets första existentiella salong med ett samtal om barn och andlighet i Storkyrkan i Stockholm. Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria, möter Anna Lindman i samtal med möter Christer Sturmark, bokförläggare. Salongen är ett samarbete mellan Fri Tanke, Valv och Gamla Stans bokhandel.