Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Duktig flicka Misogynins logik

240 kr
KÖP
Köp tre böcker eller fler så betalar vi frakten!
Lägg i önskelistan

Vad är det som gör att en hatisk och föraktfull inställning till kvinnor verkar bestå – eller till och med breda ut sig – i en tid när sexismen och de strikta könsrollerna tycks vara på tillbakagång?

I Duktig flicka utforskar filosofen och författaren Kate Manne misogynins roll i offentligheten och politiken. Manne argumenterar för att misogyni handlar om ett behov av kontroll, där kvinnor som inte uppfyller den könsroll de tilldelats straffas och stängs ute. I sin grundliga undersökning gör Manne det förståeligt varför det enligt samma misogyna logik är naturligt att vissa kvinnor belönas – om de identifieras som ”duktiga exemplar”.

Kate Manne är en av USA:s ledande tänkare inom feministisk filosofi och analytisk feminism. Genom en serie exempel från framförallt dagens USA målar hon upp en helhetsbild som hjälper till att förklara den kontext som det amerikanska presidentvalet 2016 utspelade sig i. Var det redan på förhand givet att människor skulle förlåta Donald Trump för hans historia av sexuella övergrepp och trakasserier? Enligt den misogyna logiken menar Manne att så tyvärr var fallet.

I förordet till den svenska utgåvan betonar Elsa Kugelberg, doktorand i politisk teori vid Oxforduniversitetet, att Mannes analys har bäring också i Sverige, vilket inte minst den svenska delen av Metoo-rörelsen visade. För översättningen till svenska står journalisten och författaren Isobel Hadley-Kamptz.

 

Rekommenderade böcker

Publicerad 2020

Genusdoktrinen

Wyndhamn, Anna-Karin, Arpi, Ivar
259 kr
KÖP
Publicerad 2020

Radioaktiva substanser

Curie, Marie
269 kr
KÖP
Publicerad 2019

Vilken typ är du?

Emre, Merve
279 kr
KÖP
Publicerad 2018

Underlägsen

Saini, Angela
267 kr
KÖP

Relaterad information:

Skriv ett eget omdöme

Din epostadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *


Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...