Allt män har rätt till

Kate Manne

Kommer Maj 2022.
Allt män har rätt till, boundAllt män har rätt till, pocketAllt män har rätt till, ebookAllt män har rätt till, audiobook

En angelägen undersökning av allt män tror sig ha har rätt till och hur det både begränsar och bestraffar kvinnor, av den hyllade författaren till Duktig flicka.

I Allt män har rätt till erbjuder filosofen och författaren Kate Manne ett nytt sätt att förstå misogyni. Med avstamp i en mängd kulturella fenomen från de senaste åren – från Harvey Weinstein och senatsförhören med domaren Brett Kavanaugh, till debatten kring ”Cat Person” och Elizabeth Warrens politiska missöden – visar Manne hur mäns tror sig ha ensamrätt inte bara till sex, utan även till beundran, omsorg, kroppslig autonomi, kunskap och makt. Det är ett genomgripande samhällsproblem som får förödande konsekvenser.

Manne visar hur mäns övertygelser om vad de har rätt till kan förklara allt från ”mansplaining” och oförmågan att ta kvinnors hälsoproblem på allvar, till incels som begår masskjutningar och det till synes obestridda påståendet att en kvinna inte kan bli vald till president. Framför allt lägger Manne skulden för destruktiv maskulinitet på oss alla. Problemet är inte enbart ett fåtal män; vi är alla hjärntvättade av våra sociala och kulturella normer. Det enda sättet att lösa problemet är att blottlägga bristerna i våra sätt att tänka, och samtidigt möjliggöra för kvinnor att ta plats och göra motstånd mot mäns upplevda ensamrätt till världen omkring sig.

Med både humor och intellektuell spänst kastar Manne ljus över frågor om kön och makt. Allt män har rätt till erbjuder en vision om en värld där kvinnor och män har lika rätt till vår kollektiva omsorg och omtanke.

Detaljer
  • Utgiven Maj 2022
  • ISBN: 9789189139695