Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Nils Celsius

År 1679 lade Nils Celsius fram sin avhandling Astronomins grundläggande principer vid Uppsala universitet. Celsius text var vågad; han menade att eftersom samtida astronomisk fakta skiljde sig från det som påstods i Bibeln borde det religiösa budskapet inte nödvändigtvis värderas högre än astronomisk kunskap.

Celsius stötte på stort motstånd från kyrkan och teologerna: disputationen blev inställd och han blev utsatt för förhör i en kätteriliknande process. Astronomins grundläggande principer  var ett provocerande inlägg i en debatt som påbörjats över hundra år tidigare, när Nicolaus Copernicus påstått att jorden inte var världsalltets medelpunkt.

I Nils Celsius sätts avhandlingen i ett vetenskapshistoriskt och filosofiskt sammanhang, vilket vävs samman med en biografisk skildring av Nils Celsius liv och samtid. Trots att avhandlingen var ett viktigt inlägg i debatten om Copernicus världsbild i Sverige har den aldrig tidigare översatts populärvetenskapligt från latin till svenska.

Vetenskapens klassiker ges ut i samarbete med Kungl. Vetenskapsakademien.

Rekommenderade böcker

Publicerad 2019

Radioaktiva substanser

Skłodowska-Curie, Marie
Ej utkommen ännu
Publicerad 2019

Lusten att upptäcka

Feynman, Richard
Ej utkommen ännu
Publicerad 2019

Vad är liv?

Schrödinger, Erwin
222 kr
KÖP

Skriv ett eget omdöme

Din epostadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *


Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...