Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Skallmätaren Gustaf Retzius hyllad och hatad

En konservativ rasbiolog eller en liberal tidningsman som kämpade för sociala frågor? Gustaf Retzius (1842–1919) var en motsägelsefull man, idag främst känd för sina skallmätningar och försök att kartlägga ”raskaraktärer”. Men han var också redaktionsdirektör för Aftonbladet, där han stöttade fackföreningarnas krav för bättre arbetsvillkor och löner. Hans arbete inom anatomi gav honom internationellt erkännande och bidrog till betydande kunskap om nervsystemets byggnad och funktion; och gjorde att han nominerades till Nobelpriset inte mindre än 23 gånger, trots att flera av hans metoder idag är kraftigt ifrågasatta.

Tillsammans med sin fru, Anna Retzius, en av Sveriges första kvinnosakskvinnor, arbetade han för sociala frågor, för att på äldre dar utveckla ett fanatiskt engagemang för sedlighet.

Nils Uddenbergs biografi över skallmätaren Retzius breddar bilden av denna kontroversiella man och hans hustru. Deras sociala engagemang och hans vetenskapliga gärning gav dem ett unik position i samhällets elit. Genom makarna Retzius livsöde speglar Uddenberg tidsandan och målar fram en levande bild av politik, vetenskap och kultur.

Rekommenderade böcker

Publicerad 2018

Jacob Berzelius. Klarhet och sanning

Trofast, Jan
269 kr
KÖP
Publicerad 2018

William Harvey

Pehrsson, Kenneth
259 kr
KÖP
Spara 24%
Publicerad augusti 2015

Lidande och läkedom band II

Uddenberg, Nils
205,2 kr270 kr
KÖP
Spara 24%
Publicerad augusti 2015

Lidande och läkedom band I

Uddenberg, Nils
205,2 kr270 kr
KÖP

Vesalius

219 kr
KÖP

Skriv ett eget omdöme

Din epostadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *


Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...