Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Spinoza och jag

1656 bannlystes filosofen Baruch Spinoza från Amsterdams judiska samfund. I ett klassrum på Manhattans Lower East Side år 1967 lyssnar Rebecca Goldstein hur lärarinnan på hennes judiska flickskola beskriver filosofens idéer i hätska ordalag. Vid 23 års ålder var Spinoza världens mest kända judiska kättare. Han skulle sedan komma att skapa ett av historiens mest ambitiösa filosofiska projekt. Hans efterföljare återfinns idag bland forskare inom allt från neurobiologi till strängteori.

I Spinoza och jag undersöker Goldstein, skönlitterär författare och professor i filosofi, människan bakom teorierna och rationaliteten. Hon väver skickligt ihop sina egna erfarenheter från uppväxten i en judiskortodox familj i efterdyningarna av Förintelsen, med Spinozas personliga historia. Enligt Goldstein spelar traumat från inkvisitionens judeförföljelser, och de tvångskonverteringar som de resulterade, en viktig roll i Spinozas filosofi. Hans texter ska ses som ett genmäle inte i första hand på bannlysningen mot honom själv, utan på Europas första experiment med radikal antisemitism. Vi får här lära känna en mänsklig Spinoza, som på samma gång är en hjälte och en kättare. Det är en Spinoza som framstår som förvånansvärt nutida aktuell för vår egen osäkra tid.

 

“En utmärkt bok – den är lika mycket memoar som en intellektuell biografi, filosofisk analys, historisk rekonstruktion och en teologisk reflektion. Hennes filosofiska argumentation är lysande.”

—Peter Berkowitz, Policy Review

Rekommenderade böcker

Publicerad 2019

Hume

Harris, James A.
276 kr
KÖP
Publicerad 2018

Upplysning Nu!

Pinker, Steven
278 kr
KÖP
Publicerad 2016

Intrång i Einsteins trädgård

Gefter, Amanda
276 kr
KÖP
Publicerad december 2015

Gödel

Goldstein, Rebecca
219 kr
KÖP
Publicerad maj 2014

Skriv ett eget omdöme

Din epostadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *


Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...