Vetenskapslunch: Byråkratins kris – när samhällsförbättrandet slår tillbaka
Videoinspelning. Vi lever i ett samhälle där lagar, regelverk och policydokument – byråkrati – förväntas lösa alla problem. Språket skvallrar om högt flygande ambitioner i dagens företag och organisationer: värdegrundsarbete, visioner och kompetensutveckling. Men vad innebär det här egentligen i praktiken?
Det blir extra allt av förbättringsförsök som snarare syftar till att se och låta bra än att vara bra. Regler blir något som ska följas och inte ett stöd för att få en verksamhet att fungera på bästa möjliga vis. Resultatet är en triumf för tomheten där byråkratin växer men värdet som skapas är obefintligt. Vi ser det i hanteringen av Nya Karolinska, där organisationen svällt till en chef per sängplats, Arbetsförmedlingens oförmåga att förmedla jobb annat än på myndigheten och ett försvar där antalet generaler ökat trots att försvaret krympt.
Välkommen på en vetenskapslunch om när samhällsförbättrandet slår tillbaka och jakten på det goda blir det sämstas bästa vän.
Vetenskapsluncherna är ett samarbete mellan Fri Tanke och Capitol. Varannan torsdag erbjuds soppa och vetenskap.
Medverkande:
Mats Alvesson, professor i företagsekonomi vid Lunds Universitet och författare till Extra allt
Katarina Barrling, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet och forskare vid IPF (Institutet för personal- och företagsutveckling)
Samtalet leds av Christer Sturmark, VD, författare och förläggare hos Fri Tanke
Samtalet spelades in den 19 september 2019.
Böcker
Kris i forskningsfrågan
Hanne Kjöller
Detaljer
- Inbunden
- 200 sidor
Extra allt
Mats Alvesson
Detaljer
- Inbunden
- 276 sidor
Dumhetsparadoxen
André Spicer, Mats Alvesson
Detaljer
- 272 sidor