Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Förnuft och fördom Varför vi tänker som vi gör

Boken är inte utgiven än men går att förbeställas. Om du köper boken nu kommer den att skickas till dig så fort den ges ut.
245 kr
Förbeställ
Lägg i önskelistan

Förnuftet är grunden för kunskap och visdom – det som gör oss mänskliga. Men om förnuftet är så viktigt, varför har det inte utvecklats hos andra djur? Om förnuftet är att lita på, varför har det gett upphov till så mycket nonsens?

Med en övertygande blandning av livserfarenhet och experimentella resultat argumenterar Hugo Mercier och Dan Sperber för att förnuftet inte utvecklats för att arbeta i ensamhet. Det syftar inte till att vi ska komma fram till klokare trossatser och bättre beslut på egen hand. Istället hjälper förnuftet oss att rättfärdiga våra åsikter och handlingar för andra, övertyga dem med argument och att i vår tur bedöma de rättfärdiganden och argument som andra ger oss.

Förnuftet hjälper alltså oss människor att nyttja vår specifika sociala miljö på olika sätt. Det kan förklara varför förnuftet utvecklats och hur det hänger samman med andra kognitiva mekanismer. Det förklarar de svagheter och styrkor som länge har förvirrat filosofer och psykologer – varför förnuftet är partiskt till fördel för sådant som vi redan tror på, varför det bidrar till förskräckliga idéer och ändå är oumbärligt för att sprida de bra idéerna.

Med ett förord av Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi.

Rekommenderade böcker

Släpps 2019

Till den fria tankens försvar

Dennett, Daniel, Dawkins, Richard, Harris, Sam, Hitchens, Christopher
240 kr
Förbeställ
Släpps 2019

Hume

Harris, James
245 kr
Förbeställ
Publicerad 2018

Voltaire

Cronk, Nicholas
189 kr
KÖP
Publicerad 2018

Upplysning Nu!

Pinker, Steven
249 kr
KÖP
Publicerad 2018

Dumhetsparadoxen

Spicer, André, Alvesson, Mats
251 kr
KÖP

Skriv ett eget omdöme

Din epostadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *


Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...