Fritanke Fritanke
Kundvagn (0)
Till Kassan
Din kundvagn är tom
Meny

Novum Organum

”Kunskap är makt.” De bevingade orden uttalades för över fyrahundra år sedan av den engelske filosofen, vetenskapsteoretikern och författaren Francis Bacon, vars verk bidrog till den vetenskapliga revolutionen.

I sina arbeten omsatte Bacon sin devis i praktik, inte minst i Novum Organum (”Det nya verktyget”) från 1620 där grunden lades för utvecklandet av det vi idag känner som den vetenskapliga metoden.

Francis Bacon uppfattade den vetenskapliga metoden av sin tid som otillräcklig. I Novum Organum presenterar han sitt botemedel reduktion och deduktion – och lanserade embryot till den vetenskapliga metoden, det vill säga den process där forskaren genom induktion och empiriska data, insamlad genom observation, kan finna korrekta svar på vetenskapliga och i naturen förekommande fenomen. Novum Organum är formulerad som en guide till att konstruera en objektiv grund i den vetenskapliga processen.

Tillsammans utgör Novum Organum (1620) och De dignitate et augmentis scientiarum (1623) Bacons filosofiska huvudarbeten, och kan beskrivas som en sorts vetenskaplig encyklopedi med flera träffande anmärkningar om luckorna i vetenskapernas system.

Vetenskapliga klassiker ges ut i samarbete med Kungl. Vetenskapsakademien.

Rekommenderade böcker

Publicerad 2021

Konsten att tänka klart

Hofstadter, Douglas, Sturmark, Christer
Ej utkommen ännu
Publicerad 2020

Nils Celsius, kyrkan och naturvetenskapen

Karlsson, Erik B., Stempels, Eric
221 kr
KÖP
Publicerad 2020

Radioaktiva substanser

Curie, Marie
209 kr
KÖP
Publicerad 2020

Lusten att upptäcka

Feynman, Richard
229 kr
KÖP
Publicerad 2019

Vad är liv?

Schrödinger, Erwin
222 kr
KÖP

Relaterad information:

Pressmaterial

Skriv ett eget omdöme

Din epostadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *


Kassa

Artiklar

Önskelista

Här är böckerna som ligger i din önskelista.

Anmäl din epostadress om du vill få uppdateringar och erbjudanden om de böcker som ligger i din önskelista. Vi lämnar aldrig ut din epostadress.
Din epostadresss är knuten till din önskelista så att du kan få uppdateringar och erbjudanden om böcker som ligger i här.
Jag är säker på att jag vill ta bort min epostadress

Meddelande

Meddelande text

Arbetar...