Människans eviga frågor
Sex essäer om vad vi kan och inte kan veta

Bertil Fredholm

Kommer maj 2023.
Människans eviga frågor, boundMänniskans eviga frågor, pocketMänniskans eviga frågor, ebookMänniskans eviga frågor, audiobook

I sex essäer undersöker den kände farmakologen Bertil Fredholm kasten mellan våra sinnens upplevelser och våra hjärnors kemiska verklighet. Texterna i Människans eviga frågor rör sig mellan det största och det minsta, mellan universum och cellerna, mellan antikens Grekland och 1900-talets Oxford och tillbaka. Kan det ligga något i Aristoteles tanke att endast det levande är besjälat? Hur kom det sig att den kände ateisten Aldous Huxley kom att omfamna en religiös världsbild? Vad är en doft och hur uppstod vårt luktsinne? Vilka filmer föredrog filosofen Ludwig Wittgenstein?

Bertil Fredholm är professor emeritus i farmakologi. Hans forskning har handlat om adenosin och dess receptorer, som han visade var måltavlan för koffein. Han är ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien och deltog länge i Karolinska Institutets Nobelkommitté. På Fri Tanke har han tidigare gett ut Kaffeologi, där han samlade sina breda kunskaper om kaffe. Människans eviga frågor är hans andra populärvetenskapliga bok.

Detaljer
  • Utgiven maj 2023
  • ISBN: 9789189526198