Tvivlarens guide till Nya Testamentet

Lennart Lundmark

Boken är slutnoterad och kan inte köpas längre.
Tvivlarens guide till Nya Testamentet, boundTvivlarens guide till Nya Testamentet, pocketTvivlarens guide till Nya Testamentet, ebookTvivlarens guide till Nya Testamentet, audiobook

I dag är det nästan bara kristna som fördjupar sig i Nya Testamentet. Övriga vet ganska lite om dess tillkomst och innehåll, trots att kristendomen och Jesusord ofta åberopas i kultur- och samhälls­debatten.

Tvivlarens guide till Nya Testamentet ställer de kritiska frågorna. Vem skrev evangelierna? När skedde det? Hur gamla manuskript finns bevarade? Är de tillförlitliga? Hur många av Paulus brev är skrivna av någon annan?

Berättelserna i Nya Testamentet hade vandrat länge från mun till mun innan de skrevs ner av kristna för att stärka varandra i tron och för att värva nya anhängare. Tvivlarens guide till Nya Testamentet visar det utsiktslösa i att försöka göra hörsägnerna om Jesus till trovärdig historia. I slutkapitlet skildras också hur den kristna kyrkan under några få decennier på 300-talet förvandlades från förtryckt till förtryckare.

Nya Testamentets motsägelser och brister som historisk källa var välbekanta för många i allmän­heten redan på 1800-talet. I dag är kunskapen inte längre lika spridd, utan svagheterna är främst kända av teologer och andra specialintresserade. Tvivlarens guide till Nya Testamentet vill nu sprida denna kunskap till en vidare krets.

Mer för tvivlaren.

Detaljer
  • Utgiven 2013
  • 180 Sidor
  • Mjukband
  • ISBN: 9789186061951