Fina fisken – från fabriken

Aftonbladet 17 mars 2019.

Göran Greider i Aftonbladet: ”När jag så börjar läsa måltidsforskaren Andreas Håkanssons Mat, myter och maskiner om ”industrimatens ärorika historia” störtar jag ner från ett ljust evangelium till de hårdaste verserna i Gamla testamentet. Man drivs, som Kain, ut ur paradiset och hänvisas till slitet bland törnen och tistlar.

Och: vägen tillbaka till i alla fall ett hörn av matparadiset går genom industrimaten. Håkanssons medryckande bok går på tvärs mot all vår hallstämplade längtan, men känns sann. Ta bara detta med färsk fisk. Utan matindustrins fantastiska frystekniker – en gång inspirerad av inuiternas frysteknik! – skulle den absoluta merparten av befolkningen vara hänvisad till salt sill på tunna i stället för ett härligt fiskblock.

Eller ärtor! Att öppna ett paket frysta ärtor och se dem återfödas till nästan nyskördat skick och göra ärtsoppa på dem är ett modernt mirakel.

”Många ängslar sig över industrimaten. Som livsmedelsforskare är jag övertygad om att den inte behöver vara dålig”, skriver Håkansson. Han menar att industrimaten skulle behöva sina berättelser om tusen och åter tusen år av påhittighet och – demokratisering av maten.”

Böcker