Andreas Håkansson
Andreas Håkansson är universitetslektor vid Institutionen för livsmedelsteknik vid Lunds Universitet. Han har tidigare utkommit med Det ängsliga matsamhället (2018) och Mat, myter och maskiner: Industrimatens ärorika historia (2019). Idag är han aktuell med Pulverpionjärerna (Fri Tanke, 2020)
Böcker
Pulverpionjärerna
Andreas Håkansson
Detaljer
- Inbunden
- 220 sidor
Mat, myter och maskiner
Andreas Håkansson
Detaljer
- Inbunden
- 288 sidor
Det ängsliga matsamhället
Andreas Håkansson
Detaljer
- Inbunden
- 309 sidor
Video
Pi-samtal: Vi är vad vi äter
I västvärlden har överkonsumtionen av kaloririka livsmedel resulterat i en utbredd övervikt och ett stort folkhälsoproblem, och samtidigt går nära…
Podd
Det ängsliga matsamhället
#43
I Det ängsliga matsamhället gör bitr. professor i mat- och måltidsvetenskap Andreas Håkansson upp med myterna om färdigmaten. Ibland är…
Sans Magasin
Falskt smör
Sans nr 3 2019
Av Andreas Håkansson. Margarinet fyller 150 år i sommar.
Folkhälsa eller frihet
Sans nr 1 2019
Av Andreas Håkansson. Två nya romaner är viktiga för folkhälsodebatten.
I Media
Andreas Håkansson – Framtidens mat lagas på fabrik!
Allt fler är intresserade av att äta hållbart. Men tyvärr har inte det ökade intresset alltid lett till ökad kunskap….
Till försvar för snabbmaten med livsmedelsforskaren Andreas Håkansson
Om Mat, myter och maskiner i Sveriges Radio P3.
”Styvmoderligt behandlat kulturarv”
Av Martin Ragnar i Kemisk tidskrift.
”Till E-numrens och färdigmatens försvar”
Av Jenny Damberg i Svenska Dagbladet.
”Kom nu Ketchup, så går vi till historien”
Dagens namn är Herbert – som i Felix, som i ketchup, som i kemihistoria. Lundaforskaren Andreas Håkansson, docent i livsmedelsteknik, har skrivit en bok om industrimatens historia. Ett kapitel handlar om ketchup. Häng med på en såsig resa genom seklerna.
Fina fisken – från fabriken
Göran Greider om närodlade drömmar – och en oväntad hyllning till industrimat
Andreas Håkansson i P4 Extra med Erik Blix
Andreas Håkansson svarar på varför vi ser ned på den massproducerade maten. Håkansson berättar också om sin senaste bok Mat,…
Ett slag för pulversåsen
P1- MORGON: ”I boken ”Mat, myter och maskiner – industrimatens ärorika historia” kan vi läsa om ketchupens ursprung, hur glass kom till och varför vi har strösocker.”
”Myt att färdigmat är onyttig och dålig för vårt klimat”
”Både vi individer och samhället som helhet gör rätt i att fundera över vad vi äter och hur vi vill…