Hur naturens skönhet förändrade mig

Vi behöver alla återförenas med naturen och med egna ögon uppleva planetens otroliga praktfullhet.

Mötet med min första snöleopard var oförglömligt. Solen gick ner över bergen och temperaturen sjönk till –20 grader. Jag var precis på väg att ge upp och bege mig tillbaka till mitt läger när den plötsligt dök upp, »Himalayas spöke» som den också kallas. Man måste ha mycket tur för att se detta skygga kattdjur i det vilda, men här satt snöleoparden framför mig, på en klippa mindre än hundra meter bort. Jag tog några snabba bilder, men till slut lade jag ner kameran för att kunna insupa det magiska ögonblicket. Mina känslor tog överhand och jag kunde knappt hålla tillbaka tårarna. Detta var utan tvekan det bästa ögonblicket i mitt liv som fotograf.

Minnet av snöleopardens skönhet har stannat kvar hos mig. När jag blundar kan jag fortfarande se den framför mig. De isblå ögonen och den gyllene pälsen. På många sätt förändrade denna upplevelse mig: jag började reflektera över naturens tillstånd och vad vi gjort med den.

GODA LEVNADSVILLKOR

Vi lever på en planet med goda levnadsvillkor. Om jorden hade varit bara 1 procent längre bort från solen, hade alla hav frusit till is. Om den varit 5 procent närmare skulle de koka. Vi lever i den bästa av världar, där varje detalj bidrar till balans och de osannolika oddsen för vår egen existens. Under fyra miljarder års evolution har Moder Natur berikat denna värld med de mest fantastiska djur, växter och landskap. Vackra former och färger i ofattbara och oräkneliga kombinationer. Vi borde vakna varje dag och känna oss överväldigade av livets mirakel.

Men vad har vi gjort? Sedan mänsklighetens begynnelse har vi betett oss som om det inte fanns någon morgondag. Vi har utplånat en lång rad djurarter, men först på senare år börjar vi se konsekvenserna av detta. Hur kan vi låta så mycket skönhet försvinna framför våra ögon?

Jag tror att orsaken är vår förlorade kontakt med naturen. Den moderna, digitaliserade världen har ökat klyftan mellan människan och hennes ursprung. Vi verkar inte inse vad vi håller på att förlora. För det vi inte ser eller har en nära relation till bryr vi oss heller inte om.

Men trots den hotfulla situationen tror jag inte på att visa fram det hemska. Skrämselpropaganda får snarare motsatt effekt. I stället för att engagera oss stänger vi då av eller byter kanal. Det är mänskligt. Men uppgivenhet är lika skadlig för planeten som tjuvjakt och koldioxid.

Tvärtom tror jag att vi behöver optimism.
En gnista av hopp. Jag menar inte att vi ska vara naiva och ignorera larmrapporterna. Men motivation att verkligen göra något är lika viktig som vetenskap och fakta.

Därför har jag ägnat mitt liv åt att visa upp planetens skönhet och på så vis inspirera människor att bry sig om och agera. Jag hoppas att om jag bara kan förmedla en bråkdel av alla de otroliga platser och saker som jag sett, så kommer det positiva gensvaret att bli både starkare och djupare.

Att lösa de problem som världen står inför är en enorm utmaning. Det är uppenbart att vetenskap och teknik inte på egen hand kan rädda vår planet. Det är lika viktigt att nå människors hjärtan för att på så vis skapa genuint och varaktigt engagemang. 

Därför är det inte bara upp till forskare och politiker att ta tag i dessa viktiga frågor. Varje konstnär, musiker, poet, författare, filmare eller annan person med förmåga att beröra behöver översätta vetenskapen till känslor.

Boken nedan är mitt bidrag till den kampen. Hur mörk framtiden än ser ut, finns det också så mycket skönhet kvar att skydda. Jag hoppas att mina bilder talar till ditt hjärta och inspirerar dig att göra skillnad. Det första steget mot förändring är ut genom dörren. Först när vi återförenas med naturen och med egna ögon upplever planetens otroliga skönhet, kommer vår lust att rädda den bli starkare än vår drivkraft att förstöra den. 

Björn Persson är fotografisk konstnär. Han har rest runt i Afrika i många år för att foto­grafera kontinentens djurliv. ­Senaste bok: Beauty will save
the world
.

Ta del av samtalet! Bli prenumerant och
få Sans direkt hem i brevlådan.

Böcker