Är en bättre värld möjlig?

Även för den mest luttrade av optimister kan läget på jorden se ganska nattsvart ut. Det kan vara svårt att hålla modet uppe när man dagligen översköljs av mörka rubriker om katastrofer, krig och kriser. Men trots allt är mycket på väg åt rätt håll.

För några decennier sedan hade Kina en av världens fattigaste befolkningar – liksom Indien. Idag ser vi hur medelklassen växer i dessa länder och även på andra håll i världen får fler och fler en fungerande vardag med en hyfsad ekonomi, och blir därtill friskare och mer välmående.

Hur förklarar vi den positiva utvecklingen? Och hur ska vi lösa de svåra problem som fortfarande väntar på sin lösning, från klimatkatastrofer och svält till pandemier och fattigdom?

Under nobelveckan bjöd vi in en illuster panel för att diskutera filosofen och nationalekonomen Erik Angners bok »En bättre värld är möjlig«. Hur kan nationalekonomin bidra till att fler människor ska få leva bättre, friskare och längre liv?

Medverkande:

Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms Universitet och författare till ”En bättre värld är möjlig”

Tommy Andersson, professor i nationalekonomi vid Lunds Universitet och författare till ”Algoritmmakaren” (2020) samt ”Demokratiparadoxen” (2023)

John Hassler, professor i nationalekonomi vid Stockholms Universitet

Caroline Uggla, doktor i evolutionär antropologi, forskare i demografi vid Stockholms Universitet

Moderator: Christer Sturmark, VD Fri Tanke.

Böcker