Ledare: Dags att ta debatten om dödshjälp

Det är hög tid för de politiska processerna att ta tag i frågan om legalisering av dödshjälp i Sverige. Ämnet är kontroversiellt, och starka – ofta religiösa – krafter vill förhindra alla former av dödshjälp. Samtidigt finns tongivande kulturpersonligheter och läkare som PC Jersild och Staffan Bergström som i åratal argumenterat för legalisering.

Ansvariga politiker vill dock inte ta i den heta potatisen. Det finns en beröringsskräck inför att ens utreda frågan.

I somras valde den etablerade läkaren och professorn Staffan Bergström att följa sin moraliska övertygelse och hjälpte en svårt sjuk ALS-patient att dö. Han anmälde själv händelsen till polisen, och de rättsliga följderna återstår att se. Läs hans Signerat!

Anden är därmed ute ur flaskan. Nu kan politikerna inte längre ducka för frågan. Jag är personligen övertygad om att en legalisering måste komma till stånd, troligtvis lik den modell som tillämpas i den amerikanska delstaten Oregon.

I grunden handlar det om mänskliga rättigheter. Om det är något som borde vara en okränkbar rättighet, är det rätten att förfoga över sitt eget liv. Där ingår också rätten att besluta om dess slut. Läs Elisabet Abelin-Norells Signerat!

Invändningar mot detta uppfattar jag som djupt omoraliska och ofta marinerade i teologiska argument. Givetvis ska varje människa själv få välja: den som av religiösa skäl inte vill acceptera dödshjälp ska förstås slippa. Men att förvägra andra det man förvägrar sig själv är kränkande och oetiskt.

Låt oss hoppas att Sverige snart vill befria sina medborgare från denna påtvingade omyndighet.

Christer Sturmark, chefredaktör

Ta del av samtalet! Bli prenumerant och
få Sans direkt hem i brevlådan.

Böcker