Klubb Apollo: Tro och vetande 2.0

”Om det man inte kan tala, därom måste man tiga.” – Ludwig Wittgenstein, ur Tractatus logico-philosophicus

Finns det en motsättning mellan tro och vetande? Ja, menade Uppsalaprofessorn i filosofi Ingemar Hedenius. För 70 år sedan startade han, genom boken Tro och vetande, en rasande kulturdebatt om kristendomens sanningsanspråk och inflytande i samhällslivet. Hedenius argumenterade för att vi bara ska tro på ”sådant som det finns förnuftiga skäl att hålla för sant” och avfärdade teologin som en pseudovetenskap.

Idag räknas Sverige som ett av världens mest sekulära länder och allt fler lämnar Svenska Kyrkan. Samtidigt växer frikyrkorna och muslimska samfund vilket har synliggjort vår ovana att hantera religiösa företeelser. Slöjförbud, badtider, böneutrop och religiösa friskolor är en handfull exempel på debatter som visar på svårigheten att leva tillsammans i ett pluralistiskt samhälle.

Kan även upplysningens idéer om ett samhälle organiserat efter människans förnuft snarare än för en övernaturlig Gud slå över i fundamentalism? Franska revolutionen övergick som bekant i skräckväldets hetsjakt på oliktänkande och religiöst troende. Filosofen Isaiah Berlin menade att vi, i upplysningens frihetliga anda, måste lära oss acceptera “värdepluralism”. Det finns värden som är likvärdiga men sinsemellan oförenliga.

Vill vi tro på ”sådant som det finns förnuftiga skäl att hålla för sant”? Vaccinmotståndare, flat earthers, och härförare av alternativa fakta tyder på motsatsen.

Hur ser dagens tro och vetande-konflikter ut?

Teologen Joel Halldorf och författaren Torbjörn Elensky möts i ett samtal om tro och vetande, där musiken spelar en central roll under kvällen.

Medverkande: Torbjörn Elensky, författare och skribent Joel Halldorf, docent i kyrkohistoria vid Teologiska högskolan

Kvällen presenteras av Isabella Lundgren, musiker, och Christer Sturmark, bokförläggare

Böcker