Fotonernas dans

Anton Zeilinger

Kommer oktober 2023.
Fotonernas dans, boundFotonernas dans, pocketFotonernas dans, ebookFotonernas dans, audiobook

Att två partiklar verkar kunna samverka oavsett hur långt ifrån varandra de befinner sig blev tidigt en av kvantfysikens mest utmärkande gåtor. Det förunderliga fenomenet, som Albert Einstein avfärdade som ”spöklik handling på avstånd”, kom av Erwin Schrödinger att kallas ”kvantmekanisk sammanflätning” och har fortsatt att gäcka forskare och filosofer i snart ett sekel.

I Fotonernas dans introducerar den österrikiske fysikern Anton Zeilinger läsaren till kvantmekanikens värld och berättar engagerat om den häpnadsväckande forskningsresa som skulle leda hela vägen till ett nobelpris.

I en serie experiment med lasergenererade fotoner utförda på olika platser – från en fuktig avloppstunnel under Donaufloden till den varma luften mellan två bergstoppar på Kanarieöarna – har Anton Zeilinger och hans kollegor kunnat belägga att kvantsammanflätning faktiskt är ett reellt fenomen. Upptäckten har inneburit revolutionerande följdverkningar inom kvantfysiken och fortsätter utlova hittills oanade tekniska genombrott.

Detaljer
  • Utgiven oktober 2023
  • ISBN: 9789189733749